Herinneringen van een oorlogskind

De schrijver Wout van der Toorn (1933) was zeven jaar, toen de Tweede Wereldoorlog Nederland bereikte. Zijn ervaringen gedurende de vijf oorlogsjaren had hij al grotendeels opgeschreven voor zijn (klein) kinderen, toen Aevert hem verzocht ze te mogen lezen, geïnspireerd door een krantenbericht over een zojuist opgegraven, nog onbekende bunker tijdens de reconstructie van de Noord-Boulevard op Scheveningen. Daarna maakte Wout zijn oorlogsherinneringen af.

De tekenaar Aevert Forsyth de Ruijter (2008) is negen jaar als hij de tekeningen maakt voor dit boek, bestemd voor Opa Wout’s 85e verjaardag. Omdat Wout boeken schrijft over geschiedenis, dacht ik laat ik samen met mijn ouders een boek voor Wout’s verjaardag maken. Alleen Wout’s boeken hebben geen plaatjes en dat vind ik een beetje saai. Ik teken graag, ik ga een boek met plaatjes maken, dat vindt hij vast wel leuk. Ik heb eerst Wout gevraagd zijn oorlogsherinneringen te mogen lezen en daarna heb ik op het internet gekeken om een indruk te krijgen hoe Scheveningen er toen uitzag. Daarna heb de tekeningen gemaakt die bij zijn verhaal passen.

ISBN 978 90 8860 147 7
NUR 680
Hardcover, 24 pagina’s
€ 15,00

Bestel

Wout van der Toorn heeft dit bijzondere boekwerkje geschreven, met bijpassende illustraties allemaal getekend door zijn 9 jarige kleinzoon Aevert Forsyth de Ruyter. Het verhaal gaat over zijn jeugd in de Tweede Wereldoorlog, welke hij tot 1943 in zijn huis op Scheveningen meemaakt. Het begint met angstaanjagende gevechten door een kapitale Duitse blunder: de Slag om den Haag. Ruim twee jaar later volgt de verhuizing van het gezin naar den Haag, Dat vertrek is door de Duitse bezetter afgedwongen vanwege de aanleg van de Scheveningse kustverdediging, als onderdeel van de Atlantikwall, tussen Noorwegen en Spanje.

Wout vertelt boeiend hoe stap voor stap de samenleving wordt geknecht en zelfs als een levend schild moet dienen als Duitse V2 raketten naar Londen worden afgevuurd vanaf mobiele afvuur installaties in de stad. Tal van nuttige tips verlevendigen het boekje, de leukste is de – aan het stroomnet verbonden – stofzuiger, als signaal van een onverwachte razzia in zijn wijk. Wout ontsnapt aan het grote Engelse Bombardement op de Bezuiden hout, waar hij kort daarvoor nog bij kennissen heeft mogen logeren.

Dit boekje is een aanrader voor de jeugd, van zes tot negentig met een bredere belangstelling dan een simpel toeristisch bezoek aan den Haag en het gastvrije Scheveningse strand!

In herinneringen aan een oorlogskind gaan we terug naar de oorlogsjaren van 1940-1945.
Op indrukwekkende wijze schrijft Wout van der Toorn zijn verhaal over die tijd. Een 9 jarige kleinzoon raakt geïnspireerd wanneer hij dit bijzondere- en persoonlijke verhaal hoort en laat zich leiden door de kracht van zijn verbeelding, de tekening. Hoe prachtig is het om deze samensmelting in dit boek te mogen zien en lezen. Woord en beeld, jong kind en grootvader. Een belangrijk verhaal om te blijven delen, horen en elke keer opnieuw te kunnen lezen. Ik was diep ontroerd na het lezen van dit boek, door het woord, door het beeld, door de verbinding van jong en oud, door de prachtige kracht die er vanuit gaat! Nooit meer oorlog, altijd vrede!

Een grootvader vertelt over zijn eigen herinneringen, als kind in de jaren 1940-45, in Scheveningen.
Zijn kleinzoon raakt geboeid door opa’s oorlogsverhalen. Zo begint hij te tekenen.
Die tekeningen tonen de onuitwisbare herinneringen van een 85er door de ogen van een 9 jarige in 2018. Samengebracht in frisse, eigentijdse vormgeving.

Mooi om te zien hoe op die manier heftige ervaringen na zoveel jaren levend kunnen blijven.